Zorgbestuurders over hun vak

Wat beweegt bestuurders in de zorg? Hoe dragen zij vanuit hun rol als bestuurder bij aan goede zorg? En wat vinden zij dan 'goede zorg'?

Douwe Biesma, bestuurder Sint Antonius ziekenhuis

Douwe Biesma boek.jpgIn ‘De witte jas aan de kapstok’ schetst Douwe Biesma, voorzitter raad van bestuur van het Sint Antonius ziekenhuis, de bijzondere diversiteit en complexiteit van het besturen van een zorginstelling aan de hand van korte, persoonlijke verhalen uit zijn dagelijkse praktijk. Douwe Biesma illustreert zijn werkzaamheden aan de hand van de vijf expertisegebieden van zorgbestuurders zoals die zijn beschreven door de NVZD. Het boek is online verkrijgbaar.

Suzanne Kruizinga, bestuurder Wilhelmina Ziekenhuis Assen

Suzanne Kruizinga.jpgZorgen voor goede zorg. Dat is haar drive. 'Ik wil de spelregels veranderen.' Lees het interview met Suzanne Kruizinga in Zorgvisie (10 mei 2019)

David Jongen, bestuurder Zorggroep Zuyderland

Fusieziekenhuis Zorggroep Zuyderland – de grootste Limburgse werkgever– erfde een flinke schuldenlast. Aan bestuurder David Jongen de taak het roer om te gooien. In NRC (8-1-2019) vertelt hij over zijn rol en drijfveren als bestuurder. Lees het interview met David Jongen. 'Verdwenen vertrouwen moet elke dag opnieuw opgebouwd worden.’

Tanja Ineke, bestuurder Libertas Leiden

Lees ook het interview met Tanja Ineke, bestuurder Libertas Leiden (Zorg & Ziekenhuis, maart 2018): "Ik kan vanuit mijn positie samen met alle collega’s bij Libertas direct een bijdrage leveren aan goede zorg en goed werk en dat voelt fijn."

BNR Zorgzaken over de rollen van een zorgbestuurder

Waarom wordt het vak van zorgbestuurder steeds complexer? Wat is de toegevoegde waarde van een zorgprofessional in de boardroom? En wordt het nu wel of niet steeds moeilijker om de juiste mensen te vinden voor een bestuursfunctie in de zorg? Luister het debat op BNR (11 november 2019)