Professionele ontwikkeling door de ogen van onze leden

Professionele ontwikkeling door de ogen van onze leden

7 juli 2023 om 14:48

We stelden drie bestuurders en een auditor accreditatie de vraag hoe zij aan hun persoonlijke ontwikkeling werken. Op welke manier geven zij deze belangrijke pijler uit de accreditatie persoonlijk vorm? Door deze interviews wilden wij graag geïnspireerd raken om nieuwe manieren van professionalisering te leren kennen. Lees verder voor de belangrijkste lessen die in de gesprekken naar voren kwamen.

Martijn Wiesenekker landscape
Martijn Wiesenekker, Haaglanden Medisch Centrum, bestuur NVZD:
“Als je alleen maar in je eigen tunnel zit is dat echt een groot risico.”

Door middel van intervisie, inspiratie opdoen buiten de eigen werkzaamheden, bijhouden van ontwikkelingen, uit de dagelijkse praktijk stappen en via andere rollen andere organisaties meemaken geeft Martijn Wiesenekker zijn professionele ontwikkeling vorm.


Foto Karin KL001_MartinHogeboom_08-11-22
Karin Leferink, bestuurder bij IJsselheem en lid Kwaliteitscommissie NVZD
"Een continue reflectie op eigen handelen en op basis daarvan het aanpassen van dit eigen handelen.”

Professionele ontwikkeling draait voor Karin om het leren van haar omgeving, de dialoog aan te gaan en met mensen in gesprek te zijn die soms ook anders over dingen denken. Bovendien is professionele ontwikkeling iets waar je zelf mee aan de slag moet, het ontstaat niet zomaar automatisch.

Julianne Meijers klein[1]
Julianne Meijers, bestuursvoorzitter Bartiméus:
“Bestuurders die goed zijn in hun vak zijn mensen die zichzelf goed kennen.”

Julianne leert vooral van collega-bestuurders en de directe collega’s met wie zij zich omringt en die haar spiegelen. Naast opleidingen, webinars en andere “brokjes kennis”, haalt zij haar inspiratie ook uit boeken, poëzie en podcasts.

Vincent Moolenaar foto (3)
Vincent Moolenaar, auditor accreditatie zorgbestuurders NVZD
“Het verrijkt mij persoonlijk doordat ik nu beter in staat ben om naar al die stakeholders te kijken en ontvankelijker te zijn voor andere standpunten.”

Vincent Moolenaar is van mening dat professionele ontwikkeling bestaat uit het cultiveren van nieuwsgierigheid, het ontwikkelen van persoonlijke competenties voor leiderschap om vervolgens vaardigheden te kweken om veranderingen aan te brengen in het gehele systeem.

De volledige interviewserie leest u hier.