Interview Martijn Wiesenekker

Martijn Wiesenekker, Haaglanden Medisch Centrum, bestuur NVZD

“Als je alleen maar in je eigen tunnel zit is dat echt een groot risico.”

Martijn Wiesenekker landscapeHet eerste wat Martijn noemt is hoe waardevol het is om deel te nemen aan intervisiegroepen. Hijzelf heeft de afgelopen jaren aan minimaal één intervisiegroep deelgenomen. “We nodigen hier naast intervisiemomenten vaak ook een spreker van buitenaf uit. Zo wordt ook een keer het perspectief van een andere kant benadrukt, bijvoorbeeld door iemand vanuit VWS.” Om zo inspiratie op te doen vindt hij zeer waardevol. Het andere perspectief benadrukken is een thema dat tijdens het interview verschillende keren terug komt. Martijn ziet dit als essentieel onderdeel van professionele en ook persoonlijke ontwikkeling.

Naast het deelnemen aan intervisiegroepen kiest hij ervoor om persoonlijk ook inspiratie op te halen. Zo heeft hij bijvoorbeeld bij Comenius een internationale leergang gevolgd. “In mijn groep was ik de enige zorgbestuurder. Dit was op zichzelf al inspirerend, omdat ik veel in aanraking kwam met andere sectoren.”

Naast het bijhouden van nieuwe ontwikkelingen vanuit kranten, vakbladen en zorg-specifieke kanalen, haalt hij met name veel uit de verschillende activiteiten die hij naast zijn bestuurlijke werkzaamheden doet. Wat hem dan vooral opvalt is dat dezelfde thema’s ook spelen bij andere organisaties en sectoren. Het perspectief dat hierbij verandert is vooral nuttig. Door dezelfde problematiek mee te maken binnen een andere organisatie, kijk je met andere ogen naar je eigen organisatie. “Het model van krapte op de arbeidsmarkt hebben ze bijvoorbeeld ook in andere landen en sectoren. We zijn hierin niet uniek, personeelstekort speelt in veel verschillende sectoren.”

Martijn is van mening dat je door uit de dagelijkse praktijk te stappen beter in staat bent om langetermijnproblematiek in behapbare brokken te zien. “Al ben je soms maar even weg, een week bijvoorbeeld, dan helpt dat al veel”. Een studiereis rondom een thema is hierbij een goed middel.

Het overkoepelende in professionele ontwikkeling is volgens Martijn Wiesenekker uit de dagelijkse praktijk komen om zo inspiratie en kennis op te doen. Zo blijf je de mogelijkheid creëren om met andere ogen naar de eigen organisatie te kijken.

Lees hier de andere drie interviews in deze serie.