Biografie Richard Janssen

Prof. dr. Richard Janssen is sinds september 2016 bijzonder hoogleraar ‘Bestuur en Management van instellingen in de Gezondheidszorg’ vanwege de NVZD bij ESHPM, onderdeel van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Daarnaast is hij in deeltijd als hoogleraar ‘Economie en Organisatie van de Gezondheidszorg’ verbonden aan de Universiteit van Tilburg bij het departement Tranzo. Ook is hij academisch directeur MHBA en programmadirecteur Strategisch Vastgoedbeleid bij het Erasmus Centrum voor Zorgbestuur.

Richard Janssen promoveerde in 1989 op onderzoek naar het effect van tijdprijzen op het gebruik van zorgvoorzieningen aan de universiteit van Maastricht. Daarna was hij tot begin 2016 bestuurder van diverse zorgorganisaties, waaronder Mondriaan en Altrecht.
Hij doceert en verricht onderzoek naar marktdynamiek en strategische besturingsvraagstukken in de zorg.

Richard Janssen is verder onder meer toezichthouder van de Stichting Gezondheidscentra Eindhoven, van het RIBW Leviaan in de Zaanstreek en van Platform31 Den Haag, en lid van de Wetenschappelijke Adviesraad van de Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in Zorg en welzijn (NVTZ).