De witte jas aan de kapstok

‘De witte jas aan de kapstok’: Verhalen van ziekenhuisbestuurder Douwe Biesma over zijn werk

Bestuurders van zorgorganisaties hebben een grote verantwoordelijkheid als het erom gaat de zorg in Nederland van hoge kwaliteit én betaalbaar te houden. Tegelijk kunnen weinig mensen zich een voorstelling maken van het werk van een bestuurder in zorg. In ‘De witte jas aan de kapstok’ geeft ziekenhuisbestuurder Douwe Biesma een inkijkje in zijn werkzaamheden. Aan de hand van korte, persoonlijke verhalen uit zijn dagelijkse praktijk laat hij zien hoe complex en divers het besturen van een zorginstelling is. Zijn boek verscheen op 20 september.

Douwe Biesma over zijn boek: “In 2010 verwisselde ik de witte jas voor het nette pak, toen ook nog vaak met een das. Bijna vijftien jaar ervaring als internist nam ik mee naar mijn nieuwe functie; voorzitter van de raad van bestuur van een ziekenhuis. En ook drie jaar bestuurservaring als voorzitter van een grote divisie in een academisch ziekenhuis, dat was een goede leerschool. In dit boek neem ik u graag mee in mijn wereld als bestuurder in de zorg. Aan de hand van mijn belevenissen illustreer ik met korte, waargebeurde verhalen de rol van een zorgbestuurder. Waarop moet ik, soms op de meest onverwachte momenten, reageren? Wat overkomt mij en wat kan ik zelf in gang zetten? En vooral, welke impact heeft het besturen op mij persoonlijk?”

Over de auteur

Prof. dr. Douwe H. Biesma (1962) is voorzitter van de raad van bestuur van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein/Utrecht. Hij werkte eerder onder meer als internist in een maatschap. Douwe Biesma is ook voorzitter van Santeon, een netwerkorganisatie van zeven topklinische ziekenhuizen, en hoogleraar interne geneeskunde UMC Utrecht. Hij is lid van de NVZD – Vereniging van bestuurders in de zorg en geaccrediteerd zorgbestuurder.

Expertisegebieden

Douwe Biesma illustreert zijn werkzaamheden aan de hand van de vijf expertisegebieden van zorgbestuurders zoals die zijn beschreven door beroepsvereniging NVZD: leiderschap, resultaatgericht sturen, verbindend samenwerken, maatschappelijk bijdragen en continu ontwikkelen.

‘De witte jas aan de kapstok’ is een uitgave van Douwe Biesma in eigen beheer. Hij schreef het boek in eigen tijd voor eigen rekening en risico. ISBN 978 90 903 1945 2. 

Het boek is verkrijgbaar via www.bol.com.