NVZD lanceert podcastserie 'Ethische dilemma's rond passende zorg' in samenwerking met Zorgvisie/Skipr

NVZD lanceert podcastserie 'Ethische dilemma's rond passende zorg' in samenwerking met Zorgvisie/Skipr

24 mei 2024 om 10:00

In een tijd van transformatie, waarin de bestuurder in de zorgsector voortdurend voor uitdagende ethische vraagstukken staat, is het van cruciaal belang om deze kwesties vanuit diverse perspectieven te belichten en good practices te delen. Daarom kondigen we met trots onze samenwerking aan met de podcast Voorzorg van Zorgvisie voor de lancering van onze driedelige serie: 'Ethische dilemma's rond passende zorg'. Vanaf vandaag te beluisteren.

Podcast

In deze serie kunt u luisteren naar inzichten vanuit het bestuurlijk perspectief van zorgbestuurders, expertise van professionals en diepgaande reflecties over ethische vraagstukken en passende zorg. Wij hopen u hiermee te voorzien van stof tot nadenken en good practices. 

Toekomstbestendig
De afgelopen jaren heeft de NVZD twee keer een bijeenkomst georganiseerd rondom dit thema: een met de stakeholders en brancheverenigingen, en een met de leden van de NVZD. Het morele beraad binnen een organisatie is een van de aspecten die in beide bijeenkomsten aan de orde is geweest. Rutger Jan van der Gaag, voorzitter van de NVZD, deelt zijn visie op de podcastserie en de rol van ethiek in de transformatie van de zorg. “Iedere raad van bestuur is het aan zichzelf verplicht om alle medewerkers te betrekken bij een moreel beraad en zich af te vragen of zij als organisatie wel maatschappelijk verantwoord zijn.

Een vraag die hierbij gesteld moet worden, is: ‘Zijn wij ethisch verantwoord bezig om de zorgbehoefte op een effectieve en toekomstbestendige wijze aan te bieden?’. Met deze podcastserie verdiepen wij ons in deze vragen. Enerzijds zal de burger meer autonomie moeten krijgen en anderzijds moeten perverse prikkels bestreden worden. Deze spagaat vraagt om een continu gesprek met alle medewerkers om de missie en visie van de organisatie te actualiseren en de confrontatie aan te durven met de vraag ‘Is wat wij doen relevant, passend en maatschappelijk verantwoord?’,” aldus Van der Gaag.

Spanningsveld
Is productie leidend, of passende zorg? Daar waar die keuze begint te schuren, speelt deze podcastserie zich af. “In iedere organisatie is een spanningsveld tussen het heden en de toekomst. Heel veel organisaties zijn bezig met de vitaliteit van de eigen organisatie en zorgen dat de medewerkers tevreden zijn. Dat geeft nu nog vaak wat ik noem ‘productiedruk’ binnen de organisatie. Zinnige zorg en passende zorg zijn ongelofelijk belangrijke thema’s bij het ethisch debat, en vragen om reflectie over de vraag of en waar zorg (echt) nodig is.”

De NVZD lanceert deze podcastserie met als doel inspiratie en zelfreflectie te bieden voor alle leden en geïnteresseerden. Van der Gaag: “Uiteindelijk hopen wij als NVZD good practices te kunnen oogsten, die dan weer inspiratie vormen voor anderen. Wij zien dat het delen van de uitkomsten van de morele beraden van de eigen organisaties een beweging in gang kan brengen waarbij organisatie zich steeds meer bewust worden van het maatschappelijk belang en hun rol in de transformatie.”

Praktisch
Wij hebben gekozen voor de podcast als middel omdat het u in staat stelt om uzelf te informeren over dit thema wanneer het u uitkomt, zonder dat u het zoveelste stuk hoeft te lezen. Van der Gaag: “Bijvoorbeeld al wandelend, joggend, in de sportschool, of tijdens het woon-werkverkeer. Wij hopen dat u uw bevindingen met uw collega’s en met ons zult delen.”

De podcastserie 'Ethische dilemma's rond passende zorg' biedt een waardevol platform voor diepgaande discussies en reflecties over ethiek in de zorg. De podcast bestaat uit drie delen. Alle drie de delen zijn te belsuiteren via Zorgvisie - Voorzorg en de bekende podcastplatforms zoals Spotify en Apple Podcasts.

Veel luisterplezier gewenst!