NVZD-bestuur draagt Rutger Jan van der Gaag voor als nieuwe voorzitter

Zeist, 15 maart 2019

De leden van de NVZD - Vereniging van bestuurders in de zorg stemmen op vrijdag 12 april over de voordracht van het NVZD-bestuur om Rutger Jan van der Gaag te kiezen als nieuwe voorzitter. De huidige voorzitter, Paul van der Heijden, draagt op 1 september na twee termijnen het voorzitterschap over.

Het NVZD-bestuur is zeer verheugd Rutger Jan van der Gaag als kandidaat voor het voorzitterschap te kunnen voordragen. Met zijn brede (internationale / bestuurlijke) ervaring in de zorg en inhoudelijke gedrevenheid ziet het bestuur Rutger Jan van der Gaag als een voorzitter die samen met de leden, het bestuur en het bureau de voorzitterstaak als boegbeeld, belangenbehartiger en dienstbaar leider kan invullen.

Profiel
Na zijn studie geneeskunde was Rutger Jan van der Gaag jarenlang werkzaam als huisarts en (kinder- en jeugd)psychiater, onder meer bij UMC Utrecht en als opleider in Veldwijk (Ermelo/Lelystad). Van 2002 tot 2016 was hij als hoogleraar klinische kinder- en jeugdpsychiatrie, afdelingshoofd en opleider verbonden aan het Radboud UMC /Karakter UCN. Vanaf 2008 was Van der Gaag ook bestuurlijk actief, onder meer als voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en voorzitter van de KNMG. Sinds zijn emeritaat in 2016 vervult hij uiteenlopende functies, onder meer als adviseur en toezichthouder.

Rutger Jan van der Gaag over zijn motivatie voor het voorzitterschap van de NVZD: ‘Ik sta pal voor de toekomst van onze hoogstaande gezondheidszorg. Het belang van de patiënt dient daarin centraal te staan. En tegelijkertijd ligt de haalbaarheid en het succes daarvan voor een groot deel in de kwaliteit van de bestuurders. Collectief kunnen de leden van de NVZD richting geven aan het noodzakelijke proces. Deze ambities zie ik terug in het beleid van de NVZD. Graag neem ik het op mij om, samen met de leden, het bestuur en het bureau, hier verder vorm aan te geven.’