Programma van Actualiteitencollege besturen in de zorg - De (rechts)positie van de cliënt

Actualiteitencollege besturen in de zorg - De (rechts)positie van de cliënt

Programma van Actualiteitencollege besturen in de zorg - De (rechts)positie van de cliënt

Op donderdag 17 januari:
15:00 - 17:00 De (rechts)positie van de cliënt: inspraak, samenspraak, afspraak of tegenspraak? Door Fred Schrander, Hester van de Bovenkamp, Tom van Malssen
17:00 - 17:30 Borrel
 1. Van 15:00 tot 17:00

  De (rechts)positie van de cliënt: inspraak, samenspraak, afspraak of tegenspraak?

  Door Fred Schrander, Hester van de Bovenkamp, Tom van Malssen

  Inspraak en tegenspraak
  Een cliëntenraad dient volgens de nieuwe wetgeving ingesteld te worden in een instelling die in de regel aan meer dan 25 natuurlijke personen zorg verleent. De reikwijdte van de nieuwe WMCZ zal veel ruimer zijn dan die van de huidige WMCZ omdat ook niet-collectief gefinancierde zorg onder de wet zal komen te vallen. De nieuwe WMCZ zal gevolgen hebben voor het instemmingsrecht van cliëntenraden, maar ook voor de organisatie rondom de cliëntenraden en de rechtspositie van cliëntenraden. Hoe kunnen patiënten hun recht ‘halen’? En hoe vaak komt dit in de praktijk voor?
  Spreker: Tom van Malssen, advocaat Dirkzwager met als aandachtsgebied onder meer medezeggenschapsrecht

  Afspraak
  Helaas is niet iedere cliënt in staat om zijn eigen belangen te behartigen en hier goed over te communiceren. Welke risico’s bestaan er aan het formeel organiseren van de medezeggenschap?
  Spreker: Hester van de Bovenkamp, met aandachtsgebied patiënten- en cliëntenparticipatie en -representatie bij de Erasmus Universiteit Rotterdam

  Samenspraak
  Door wetgeving wordt medezeggenschap geformaliseerd. Maar willen we cliënten die meebesturen of die juist hun ervaringskennis inbrengen die de bestuurder kan vertalen naar goed beleid? Hoe kan u zorgen dat medezeggenschap daadwerkelijk samenspraak met cliënten inhoudt?
  Spreker: Fred Schrander, bestuurder van TriviumMeulenbeltZorg

  Dagvoorzitter is NVZD-voorzitter Paul van der Heijden.

Aanmelden

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.