Nieuws

Nieuws

 1. Boek-hamer.jpg

  Lees meer over het Scheidsgerecht Gezondheidszorg: interview met Ronald Boonekamp

  Snel, kennis van zaken en vertrouwelijk: de voordelen van het Scheidsgerecht. De bekende weg van geschilbeslechting is voor de meeste mensen de overheidsrechter. In dit interview spreken we met Ronald Boonekamp, die ons meeneemt in de wereld van geschilbeslechting via het Scheidsgerecht Gezondheidszorg. 

  Lees verder

 2. Julianne Meijers klein[1].jpg

  Professionele ontwikkeling door de ogen van onze leden

  We stelden drie bestuurders en een auditor accreditatie de vraag hoe zij aan hun persoonlijke ontwikkeling werken. Op welke manier geven zij deze belangrijke pijler uit de accreditatie persoonlijk vorm? Door deze interviews wilden wij graag geïnspireerd raken om nieuwe manieren van professionalisering te leren kennen. Lees verder voor de belangrijkste lessen die in de gesprekken naar voren kwamen.

  Lees verder

 3. glas 540 x 124.jpg

  Modelregeling Klokkenluiders

  De Wet bescherming klokkenluiders is op 18 februari 2023 in werking getreden.

  Deze wet vervangt de Wet Huis voor klokkenluiders. Klik hier voor een infographic met daarin de belangrijkste wijzigingen van de nieuwe wet. 

  Lees verder

 4. Lilly groot2.jpg

  Lilly van Viegen nieuwe communicatieadviseur

  Sinds april dit jaar is Lilly van Viegen gestart als communicatieadviseur van de NVZD.

  Ze kijkt ernaar uit om samen met haar nieuwe collega’s, het bestuur en de leden de NVZD onder de aandacht te brengen. Lilly is hiervoor werkzaam geweest als zelfstandig ondernemer en ICT Consultant in Informatiemanagement en heeft communicatiewetenschappen gestudeerd.

  Lees verder

 5. Ramen blauw-oranje 540x125.jpg

  Interviews met nieuwe auditoren NVZD door Zorgvisie

  De accreditatiecommissie van de NVZD heeft per oktober acht nieuwe auditoren benoemd. Zorgvisie sprak hen over kenmerken van goede bestuurders. De komende weken worden alle acht nieuwe auditoren geinterviewd. 

  Lees verder

 6. NVZD_hoofdbeeld.jpg

  Reactie NVZD op Wetsvoorstel integere bedrijfsvoering zorgaanbieders (Wibz)

  Het doel van de Wibz is het creëren van een publiekrechtelijke grondslag voor handhaving door externe toezichthouders in geval van niet integere bedrijfsvoering.


  Lees hier welke wijzigingen de wet beoogt. De NVZD heeft gereageerd op de internetconsultatie van de Wibz.

  Lees verder

 7. Tijmen breed.jpg

  Tijmen van Teijlingen nieuwe secretaris kwaliteitscommissie

  Tijmen van Teijlingen is begin dit najaar met veel plezier gestart als beleidsadviseur en secretaris van de kwaliteitscommissie.

  Hij geeft aan inmiddels al veel geleerd te hebben over de NVZD en het accreditatietraject. Daarmee komt hij op stoom met de ondersteuning van het NVZD-bureau. Hij heeft reeds de nodige bestuurders gesproken en ziet er naar uit nog meer leden te ontmoeten.  

  ‘Met het zorgbestuur heb ik al eerder kennis kunnen maken door mijn werk bij een executive search bureau in de zorg’, vertelt Tijmen. ‘Verder heb ik een brede achtergrond door de masters in management, politicologie en klinische psychologie die ik nu bijna heb afgerond.

  Lees verder

 8. NVZD_Accreditatie 1000x500.jpg

  Accreditatiecommissie zorgbestuurders benoemt acht nieuwe auditoren

  De accreditatiecommissie van de Vereniging van bestuurders in de zorg (NVZD) benoemt acht nieuwe auditoren. Per 1 oktober 2022 treden Clemens Blaas, Ardie van Berkel, Marja van Dieijen-Visser, Ronnie van Diemen, Alette Ducro, Erik Heijdelberg, Wim Henk Steenpoorte en Paul van der Wijk toe tot de auditorenpool.

  Met de aanstelling van de nieuwe auditoren breidt de NVZD de capaciteit uit. De vereniging voorziet voor 2022-2023 een verdere stijging van het aantal bestuurders dat opgaat voor accreditatie. Daarnaast verloopt voor een aantal auditoren de benoemingstermijn, waardoor zij het team begin 2023 verlaten. 

  Lees verder

 9. rutger jan van der gaag 05 500 x 265.jpg

  Arbeidsmarktbeleid in de zorg moet anders worden aangepakt

  Vandaag, 6 juli 2022, wordt het commissiedebat Arbeidsmarktbeleid in de zorg gevoerd. Gisteren stuurde Minister Helder haar plannen voor de ouderenzorg naar de Kamer. Het inspireerde Rutger Jan van der Gaag tot een opiniestuk dat in Zorgvisie is gepubliceerd.

  Preventie, zelfredzaamheid, participatie, positieve gezondheid en gezamenlijk beraad over verantwoorde keuzes zouden wel eens boven groei en behoud van eigen organisatie kunnen gaan.

   

  Lees verder

 10. Bloesem.jpg

  Zorgbestuurder jongleert met vierkante ballen

  Het Erasmus Centrum voor Zorgbestuur voert in opdracht van de NVZD het onderzoeksprogramma Zorg voor Management uit. Sinds 2000 wordt elke vijf jaar een enquête gehouden onder honderden zorgbestuurders. Dit leverde een schat aan informatie op die ook terug te zien is in het vigerend NVZD-beleid en inspireert om dat nog verder te verrijken.

  Een aantal stakeholders heeft gereflecteerd op wat zij opvallend vonden aan de laatste onderzoeksresultaten. Achtereenvolgens passeren vrouwen en verpleegkundigen als bestuurder, samenwerken in netwerken, de complexiteit van het vak en de verschillende rollen van de zorgbestuurder, professionalisering en het arbeidsmarktvraagstuk.

  Lees verder