Nieuws

Nieuws

 1. NVZD_hoofdbeeld.jpg

  Vacatures: Auditoren accreditatie zorgbestuurders NVZD

  Een boeiende en inspirerende nevenfunctie voor mensen met expertise in de praktijk van besturen die willen bijdrage aan verdere ontwikkeling en professionalisering van zorgbestuurders.

  Lees verder

 2. Puzzelstukjes 580 breed.png

  Vacature: Adviseur kwaliteitsbeleid in het algemeen en professionele ontwikkeling in het bijzonder (20 tot 28 uur)

  Gezocht wegens uitbreiding van het team, een medewerker die gaat helpen het succes van onze vereniging te vergroten:

  We komen graag in contact met iemand die ons vertelt hoe we dat kunnen doen met een nog beter kwaliteits- en/of accreditatiebeleid. Of door juist op een geheel ander gebied beleid aan te scherpen. Iemand die erop wijst dat de contacten met stakeholders op een creatieve manier ingevuld nog veel beter worden. Iemand die goed aanvoelt wat de leden van onze vereniging willen en daarop weet in te spelen. Jij bent aan zet om alle zorgbestuurders te helpen in hun professionele ontwikkeling.

  Lees verder

 3. springtime-1410126 540 breed.jpg

  De huidige zorgbestuurder is een vrouw

  Wie zijn de mensen in de top van het Nederlandse zorgbestuur? Welke weg hebben ze afgelegd naar hun positie als bestuurder, en hoe vullen ze hun functie in?

  20 jaar onderzoek

  In het onderzoeksprogramma Zorg voor Management worden sinds 2000 deze vragen onderzocht. Erasmus Centrum voor Zorgbestuur voert dit onderzoek uit, in opdracht van  de NVZD, de Vereniging van Bestuurders in de Zorg. Elke vijf jaar worden enquêtes gehouden onder honderden zorgbestuurders en daarmee is er de afgelopen twintig jaar een schat aan informatie verzameld over bestuurders en besturen in de zorg.

  Lees verder

 4. rutger jan van der gaag 05 500 x 265.jpg

  Verplicht spontaan bestaat niet - door Rutger Jan van der Gaag

  Een bestuurder put zijn professionele kracht en dynamiek uit een gezonde mate van zelfreflectie en het organiseren van tegenmacht, met andere woorden zich toetsbaar opstellen. Dit is aan de politiek niet voorbijgegaan. Eind vorig jaar startte VWS een onderzoek naar mogelijkheden om accreditatie verplicht te stellen voor bestuurders in de zorg. Donderdag 17 maart spreekt de Kamer over Governance in de zorgsector, waaronder goed bestuur*.

  Lees verder

 5. Foto spinnenweb 540 bij 200.jpg

  Toezichthouder en bestuurder samen verantwoordelijk voor welzijn burger

  Zorgbestuurders zijn verantwoordelijk voor toegankelijke en betaalbare zorg van goede kwaliteit. Tevens moeten zij inspelen op demografische, technologische en zorginhoudelijke ontwikkelingen. Wellicht de grootste uitdaging is de juiste medewerkers werven en aan de organisatie binden. Alleen de beste en dapperste bestuurders krijgen dit voor elkaar. Bewegingsvrijheid en een flinke mate van rechtszekerheid zijn onontbeerlijk bij het vervullen van hun functie.

  Lees verder

 6. Hand_robot_mens.jpg

  Personeelstekorten opvangen met AI-toepassingen - Hoe dan?

  Het VWS-programma ‘Waardevolle artificiële intelligentie (AI) voor de zorg’ is gericht op het bestuurlijk inbedden van artificiële intelligentie (AI) in de dagelijkse zorgpraktijk.


  Fred Pijls was lid van het bijbehorende actieteam en vertelt trots dat er inmiddels een concreet resultaat in de vorm van een mindmap op tafel ligt. Het hulpmiddel biedt een overzicht van de belangrijkste invalshoeken rond AI in de gezondheidszorg vanuit een bestuurlijk perspectief.

  Lees verder

 7. Marein Poel-breed.jpg

  Marein Poel nieuwe jurist en directieadviseur NVZD

  Sinds 1 oktober werkt Marein Poel als jurist en directieadviseur bij het NVZD-bureau.


  Veelal op afstand omdat door de pandemie aanwezigheid op kantoor of op locatie lastig blijft. Marein is jurist, heeft ervaring met HR en arbeidsrecht en werkte als bestuurssecretaris. Kortom, een prima basispakket voor deze veelzijdige baan.

  Lees verder

 8. Bertine Lahuis-smal en breed.jpg

  Bertine Lahuis over heraccreditatie

  Heraccreditatie betekent ook het goede voorbeeld geven

  “Als de bestuurder van zijn professionals vraagt dat ze hun kennis en vaardigheden bijhouden, kun je zelf niet achterblijven”, zegt Bertine Lahuis, voorzitter van de Raad van Bestuur Radboudumc in Nijmegen. “Het goede voorbeeld geven valt voor mij onder goed leiderschap, dus vind ik het vanzelfsprekend mezelf onder de loep te nemen, te evalueren hoe het gaat en nieuwe ontwikkeldoelen te stellen.”

  Lees verder

 9. Macrameknopen.jpg

  Relatie zorgorganisaties en financiële stakeholders onderzocht

  Zorgorganisaties vertrouwen op hun financiële stakeholders om te investeren in gebouwen, apparatuur, innovatie en het leveren van zorg. De relaties tussen Nederlandse zorgorganisaties en twee van hun belangrijkste financiële stakeholders, banken en zorgverzekeraars, zijn tegen de achtergrond van systeemhervormingen en de financiële crisis onderzocht. Er is begin 2019 een enquête gehouden onder NVZD-zorgbestuurders om hun relatie met banken en zorgverzekeraars te evalueren op macht, legitimiteit en urgentie.

  Lees verder

 10. Foto Iris Sengers-2 IMG_1142100%.jpg

  Iris Sengers nieuwe directeur NVZD vereniging van bestuurders in de zorg

  mr. Iris Sengers is door het NVZD-bestuur benoemd tot directeur van de NVZD vereniging van bestuurders in de zorg. Zij heeft de afgelopen jaren verschillende juridische- en beleidsfuncties vervuld in de zorg, waaronder bij de NVZD. Met de benoeming van Sengers is een directeur in eigen gelederen gevonden met kennis van- en ervaring met de sector.

  Lees verder