Nieuws

Nieuws

 1. Bertine Lahuis-smal en breed.jpg

  Bertine Lahuis over heraccreditatie

  Heraccreditatie betekent ook het goede voorbeeld geven

  “Als de bestuurder van zijn professionals vraagt dat ze hun kennis en vaardigheden bijhouden, kun je zelf niet achterblijven”, zegt Bertine Lahuis, voorzitter van de Raad van Bestuur Radboudumc in Nijmegen. “Het goede voorbeeld geven valt voor mij onder goed leiderschap, dus vind ik het vanzelfsprekend mezelf onder de loep te nemen, te evalueren hoe het gaat en nieuwe ontwikkeldoelen te stellen.”

  Lees verder

 2. Macrameknopen.jpg

  Relatie zorgorganisaties en financiële stakeholders onderzocht

  Zorgorganisaties vertrouwen op hun financiële stakeholders om te investeren in gebouwen, apparatuur, innovatie en het leveren van zorg. De relaties tussen Nederlandse zorgorganisaties en twee van hun belangrijkste financiële stakeholders, banken en zorgverzekeraars, zijn tegen de achtergrond van systeemhervormingen en de financiële crisis onderzocht. Er is begin 2019 een enquête gehouden onder NVZD-zorgbestuurders om hun relatie met banken en zorgverzekeraars te evalueren op macht, legitimiteit en urgentie.

  Lees verder

 3. Foto Iris Sengers-2 IMG_1142100%.jpg

  Iris Sengers nieuwe directeur NVZD vereniging van bestuurders in de zorg

  mr. Iris Sengers is door het NVZD-bestuur benoemd tot directeur van de NVZD vereniging van bestuurders in de zorg. Zij heeft de afgelopen jaren verschillende juridische- en beleidsfuncties vervuld in de zorg, waaronder bij de NVZD. Met de benoeming van Sengers is een directeur in eigen gelederen gevonden met kennis van- en ervaring met de sector.

  Lees verder

 4. Schaakstukken.jpg

  Zorgbestuurders: de eisen van verzekeraars niet altijd wenselijk en passend

  Zorgverzekeraars spelen een belangrijke rol bij het voortbestaan van zorgorganisaties. De relatie tussen deze twee partijen is echter complex en verloopt niet altijd vlekkeloos.

  Lees verder

 5. NVZD_alg 3 1000x500.jpg

  Besturen is vooruitzien, beleidsplan 2021-2025

  Met Besturen is vooruitzien, het nieuwe beleidsplan voor de jaren 2021-2025, zet de NVZD de beweging naar de professionele ontwikkeling van bestuurders in de gezondheidszorg onverminderd voort. De bestuurder opereert vanuit visie op de gezondheidszorg in het algemeen en de toekomst van de eigen organisatie in het bijzonder. Netwerkorganisaties vragen om een bredere verbinding tussen bestuurders, over de grenzen van de eigen instelling en de sector heen. Dit vraagt om verdieping van bestaande- en het verwerven van nieuwe competenties bij bestuurders. De NVZD faciliteert bestuurders in de zorg in deze transitie.

  Lees verder

 6. Brug 540 x 150.jpg

  Frisse blik uit andere sector brengt nieuwe inzichten

  “Bestuurders van andere sectoren hebben vaak met dezelfde problematiek te maken, maar  kijken er anders naar”, zegt Wolfert Spijker, directeur-bestuurder Bevolkingsonderzoek Zuid-West. “Dat zette mij aan het denken.” Stefan Koomen, bestuurder Medisch Specialistische Coöperatie Kennemerland, voegt toe: “Bij  intersectorale intervisie lag de focus meer op de persoon dan op de sector. De sector kan zelfs afleiden. De intervisiegroep heeft mij veel gebracht en vormde zelfs de basis van een belangrijke keuze: doorgaan in mijn functie van destijds of niet.”

  Lees verder

 7. raadvanbestuur_catharinaziekenhuis_hr-34.jpg

  Heraccreditatie betekent blijven leren en ontwikkelen

  Geranne Engwirda, lid raad van bestuur van het Catherina Ziekenhuis, “Het is belangrijk voor je persoonlijke ontwikkeling. En je laat aan de eigen organisatie en de omgeving zien je toetsbaar en daarmee kwetsbaar te willen opstellen.”

  Lees verder

 8. jellyfish 540 breed.jpg

  Vertrouwen komt en gaat te paard bij de overheid

  Onder druk wordt alles vloeibaar. De coronapandemie dwingt medische oplossingen in de fast track, regels worden versoepeld en versimpeld. Zorginstellingen worden door omstandigheden gedwongen te
  experimenteren, te ondernemen, te pionieren. Eerst ontwikkelen, daarna zien we verder. Het werken vanuit vertrouwen in plaats vanuit nauwgezette regels, wetten, protocollen en besluitvormingsprocessen verlicht de crisis en brengt innovatie.

  Lees verder

 9. Foto ladder HR rechtenvrij 540 breed.jpg

  Geen vergezichten, maar maak de COVID-19-crisis zo behapbaar mogelijk

  ‘Ga het gesprek aan, haal ervaringen op, leg beleid vast’, adviseert Marco Zannoni, expert crisismanagement van Aon en deelnemer aan de beeldbelsessies met NVZD-leden. ‘Keihard evalueren is niet de beste weg om verder te komen. Betrek mensen, van medewerkers tot medezeggenschap en ketenpartners. Wees alert op de impact van COVID-19 die nog gaat komen. Maar maak het klein, overzichtelijk. 

  Lees verder

 10. NVZD_Professionele ontwikkeling 1000x500bloesem.jpg

  Wat vraagt de coronacrisis van bestuurders in de zorg?

  Erasmus Centrum voor Zorgbestuur maakt de komende weken een reeks films onder de titel ‘Besturen in een bijzondere tijd, reflectie in actie’. Hierin komen zorgbestuurders en deskundigen aan het woord over de uitdagingen waar de zorg nu voor staat. Laatst bijgewerkt: 29 juli 2020,12:00u

  Lees verder