Nieuws

Nieuws

 1. Ramen blauw-oranje 540x125.jpg

  Interviews met nieuwe auditoren NVZD door Zorgvisie

  De accreditatiecommissie van de NVZD heeft per oktober acht nieuwe auditoren benoemd. Zorgvisie sprak hen over kenmerken van goede bestuurders. De komende weken worden alle acht nieuwe auditoren geinterviewd. 

  Lees verder

 2. NVZD_hoofdbeeld.jpg

  Reactie NVZD op Wetsvoorstel integere bedrijfsvoering zorgaanbieders (Wibz)

  Het doel van de Wibz is het creëren van een publiekrechtelijke grondslag voor handhaving door externe toezichthouders in geval van niet integere bedrijfsvoering.


  Lees hier welke wijzigingen de wet beoogt. De NVZD heeft gereageerd op de internetconsultatie van de Wibz.

  Lees verder

 3. Tijmen breed.jpg

  Tijmen van Teijlingen nieuwe secretaris kwaliteitscommissie

  Tijmen van Teijlingen is begin dit najaar met veel plezier gestart als beleidsadviseur en secretaris van de kwaliteitscommissie.

  Hij geeft aan inmiddels al veel geleerd te hebben over de NVZD en het accreditatietraject. Daarmee komt hij op stoom met de ondersteuning van het NVZD-bureau. Hij heeft reeds de nodige bestuurders gesproken en ziet er naar uit nog meer leden te ontmoeten.  

  ‘Met het zorgbestuur heb ik al eerder kennis kunnen maken door mijn werk bij een executive search bureau in de zorg’, vertelt Tijmen. ‘Verder heb ik een brede achtergrond door de masters in management, politicologie en klinische psychologie die ik nu bijna heb afgerond.

  Lees verder

 4. NVZD_Accreditatie 1000x500.jpg

  Accreditatiecommissie zorgbestuurders benoemt acht nieuwe auditoren

  De accreditatiecommissie van de Vereniging van bestuurders in de zorg (NVZD) benoemt acht nieuwe auditoren. Per 1 oktober 2022 treden Clemens Blaas, Ardie van Berkel, Marja van Dieijen-Visser, Ronnie van Diemen, Alette Ducro, Erik Heijdelberg, Wim Henk Steenpoorte en Paul van der Wijk toe tot de auditorenpool.

  Met de aanstelling van de nieuwe auditoren breidt de NVZD de capaciteit uit. De vereniging voorziet voor 2022-2023 een verdere stijging van het aantal bestuurders dat opgaat voor accreditatie. Daarnaast verloopt voor een aantal auditoren de benoemingstermijn, waardoor zij het team begin 2023 verlaten. 

  Lees verder

 5. rutger jan van der gaag 05 500 x 265.jpg

  Arbeidsmarktbeleid in de zorg moet anders worden aangepakt

  Vandaag, 6 juli 2022, wordt het commissiedebat Arbeidsmarktbeleid in de zorg gevoerd. Gisteren stuurde Minister Helder haar plannen voor de ouderenzorg naar de Kamer. Het inspireerde Rutger Jan van der Gaag tot een opiniestuk dat in Zorgvisie is gepubliceerd.

  Preventie, zelfredzaamheid, participatie, positieve gezondheid en gezamenlijk beraad over verantwoorde keuzes zouden wel eens boven groei en behoud van eigen organisatie kunnen gaan.

   

  Lees verder

 6. Bloesem.jpg

  Zorgbestuurder jongleert met vierkante ballen

  Het Erasmus Centrum voor Zorgbestuur voert in opdracht van de NVZD het onderzoeksprogramma Zorg voor Management uit. Sinds 2000 wordt elke vijf jaar een enquête gehouden onder honderden zorgbestuurders. Dit leverde een schat aan informatie op die ook terug te zien is in het vigerend NVZD-beleid en inspireert om dat nog verder te verrijken.

  Een aantal stakeholders heeft gereflecteerd op wat zij opvallend vonden aan de laatste onderzoeksresultaten. Achtereenvolgens passeren vrouwen en verpleegkundigen als bestuurder, samenwerken in netwerken, de complexiteit van het vak en de verschillende rollen van de zorgbestuurder, professionalisering en het arbeidsmarktvraagstuk.

  Lees verder

 7. Blauwe stoelen.jpeg

  Master Class voor zorgbestuurders: voor de vraagstukken van vandaag en morgen

  Met de Master Class voor zorgbestuurders biedt Erasmus Centrum voor Zorgbestuur een programma met aandacht voor de veranderingen in de sector en voor de bijzondere eisen die worden gesteld aan de moderne bestuurder. 

  In de Master Class wordt ruim aandacht besteed aan de ontwikkelingen in de zorg en de eigen keuzes van de bestuurder. De Master Class biedt deelnemers een vrijplaats voor reflectie en dialoog. Een plaats waar deelnemers hun inzicht in actuele ontwikkelingen kunnen verdiepen en hun persoonlijke kompas herijken. Zij investeren daarmee niet alleen in zichzelf, maar ook in de kwaliteit van de zorgorganisatie en de sector als geheel.

  Lees verder

 8. Pluim.jpeg

  Scheidsgerecht Gezondheidszorg - jaarstukken 2021 in te zien

  De NVZD participeert in het Scheidsgerecht Gezondheidszorg. In de jaarstukken over 2021 leest u onder meer over welke casuïstiek het scheidsgerecht zich vorig jaar heeft uitgesproken.

  Lees verder

 9. springtime-1410126 540 breed.jpg

  De huidige zorgbestuurder is een vrouw

  Wie zijn de mensen in de top van het Nederlandse zorgbestuur? Welke weg hebben ze afgelegd naar hun positie als bestuurder, en hoe vullen ze hun functie in?

  20 jaar onderzoek

  In het onderzoeksprogramma Zorg voor Management worden sinds 2000 deze vragen onderzocht. Erasmus Centrum voor Zorgbestuur voert dit onderzoek uit, in opdracht van  de NVZD, de Vereniging van Bestuurders in de Zorg. Elke vijf jaar worden enquêtes gehouden onder honderden zorgbestuurders en daarmee is er de afgelopen twintig jaar een schat aan informatie verzameld over bestuurders en besturen in de zorg.

  Lees verder

 10. rutger jan van der gaag 05 500 x 265.jpg

  Verplicht spontaan bestaat niet - door Rutger Jan van der Gaag

  Een bestuurder put zijn professionele kracht en dynamiek uit een gezonde mate van zelfreflectie en het organiseren van tegenmacht, met andere woorden zich toetsbaar opstellen. Dit is aan de politiek niet voorbijgegaan. Eind vorig jaar startte VWS een onderzoek naar mogelijkheden om accreditatie verplicht te stellen voor bestuurders in de zorg. Donderdag 17 maart spreekt de Kamer over Governance in de zorgsector, waaronder goed bestuur*.

  Lees verder