Nieuws

Nieuws

 1. Vergrootglas.jpg

  NVZD en NVTZ: wetsvoorstel Wet integere bedrijfsvoering zorg- en jeugdhulpaanbieders (Wibz) is onvoldoende onderbouwd

  De Raad van State (RvS) heeft advies uitgebracht over het wetsvoorstel Wet integere bedrijfsvoering zorg- en jeugdhulpaanbieders (Wibz). De Raad adviseert de regering om met een betere motivering te komen, de Wibz aan te passen en anders af te zien van de Wibz.

  Lees verder

 2. vitaliteit .png

  De NVZD staat voor vitale zorgbestuurders – onderzoek uw eigen vitaliteit

  Als bestuurder draagt u een grote verantwoordelijkheid. Uw energie en veerkracht zijn van cruciaal belang om goed bestuur en leiderschap te waarborgen. De NVZD en de NVTZ delen dit besef en staan voor vitale zorgbestuurders. Na een succesvolle pilot vitaliteit in 2023, biedt de NVZD nu al haar leden de mogelijkheid om inzicht te krijgen in hun eigen vitaliteit. 

  Lees verder

 3. podcast linkedin.png

  NVZD lanceert podcastserie 'Ethische dilemma's rond passende zorg' in samenwerking met Zorgvisie/Skipr

  In een tijd van transformatie, waarin de bestuurder in de zorgsector voortdurend voor uitdagende ethische vraagstukken staat, is het van cruciaal belang om deze kwesties vanuit diverse perspectieven te belichten en good practices te delen. Daarom kondigen we met trots onze samenwerking aan met de podcast Voorzorg van Zorgvisie voor de lancering van onze driedelige serie: 'Ethische dilemma's rond passende zorg'. Vanaf vandaag te beluisteren.

  Lees verder

 4. onkostenbeleid.png

  Handreiking beleid onkosten, geschenken en uitnodigingen beschikbaar

  Naar aanleiding van de uitkomsten uit het onderzoek door Nieuwsuur naar het onkostenbeleid van organisaties voor zorgbestuurders, hebben de NVZD en de NVTZ de gezamenlijke ‘Handreiking beleid onkosten, geschenken en uitnodigingen raad van bestuur’ geactualiseerd en geconcretiseerd (voorheen beschikbaar onder de naam ‘Model Beleid en verantwoording onkosten raad van bestuur’). Deze is nu te downloaden.

  Lees verder

 5. Bloemknoppen 1125 breed.jpg

  Vacature: NVZD op zoek naar leden voor de nieuw op te richten Wetenschapcommissie

  De NVZD is op zoek naar enthousiaste leden met affiniteit voor wetenschappelijk onderzoek voor de nieuw op te richten Wetenschapscommissie. Deze rol biedt u de kans om vanuit een unieke positie bij te dragen aan wetenschappelijk onderzoek naar het zorgbestuur in Nederland.

  De wetenschapscommissie slaat een brug tussen wetenschap en praktijk. Het vraagt van de commissieleden een visie op hoe dit te doen, een ondernemende houding in het opzetten van deze nieuwe commissie en een wetenschappelijke blik.

  Lees verder

 6. Rutger-Jan-van-der-Gaag-en-Aad-Koster.jpg

  Voorzitters NVTZ en NVZD roepen op tot gezamenlijke moed

  In een vandaag verschenen artikel op Zorgvisie roepen Aad Koster, voorzitter van de NVTZ en Rutger Jan van der Gaag, voorzitter van de NVZD op tot moedige bestuurders en toezichthouders. Naar aanleiding van het adviesrapport van de gezamenlijke paritaire commissie lichten zij de adviezen uit dit rapport toe in een prikkelend interview.

  Lees verder

 7. governance college.jpg

  Nieuwe editie Governance Colleges: vitaal besturen

  Enkele keren per jaar organiseren de NVZD, de NVTZ en Avicenna Academie voor Leiderschap gezamenlijk de Governance Colleges: diepgaande en kritische colleges over zorg- en samenlevingsvraagstukken, waarin thema’s met betrekking tot Goed Bestuur centraal staan. De komende editie, gepland op 29 mei, draait om het thema 'vitaal besturen, veerkrachtig blijven in sterke dynamieken'.

  Lees verder

 8. declaraties.jpg

  Onderzoek Nieuwsuur naar onkostenbeleid bestuurders

  Uit onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat 90% van de ziekenhuisbestuurders niet voldoet aan de Governancecode Zorg ten aanzien van de transparantie rondom het declaratiebeleid en de declaraties zelf. In de uitzending van Nieuwsuur op 7 maart zijn de resultaten van dit onderzoek uitgelicht. 

  Lees verder

 9. NVZD_Accreditatie 1000x500.jpg

  NVZD zoekt auditoren accreditatie zorgbestuurders

  Vanwege het aflopen van de benoemingstermijnen van een aantal auditoren is de NVZD op zoek naar auditoren accreditatie zorgbestuurders. 

  Lees verder

 10. Interview cover LidyWillem (1).png

  Een tweegesprek over accreditatie: terugblik, verwachtingen en toekomstperspectieven met Willem Geerlings en Lidy Hartemink

  Op 1 januari 2024 heeft Willem Geerlings afscheid genomen van de accreditatiecommissie van de NVZD. Lidy Hartemink is zijn opvolger en is vanaf deze datum lid van de commissie. In dit tweegesprek bespreken zij hun ervaringen, verwachtingen en werpen zij een blik op de toekomst.

  Lees verder