Nieuws
-
Besturen is vooruitzien, beleidsplan 2021-2025
Met Besturen is vooruitzien, het nieuwe beleidsplan voor de jaren 2021-2025, zet de NVZD de beweging naar de professionele ontwikkeling van bestuurders in de gezondheidszorg onverminderd voort. De bestuurder opereert vanuit visie op de gezondheidszorg in het algemeen en de toekomst van de eigen organisatie in het bijzonder. Netwerkorganisaties vragen om een bredere verbinding tussen bestuurders, over de grenzen van de eigen instelling en de sector heen. Dit vraagt om verdieping van bestaande- en het verwerven van nieuwe competenties bij bestuurders. De NVZD faciliteert bestuurders in de zorg in deze transitie.
-
Frisse blik uit andere sector brengt nieuwe inzichten
“Bestuurders van andere sectoren hebben vaak met dezelfde problematiek te maken, maar kijken er anders naar”, zegt Wolfert Spijker, directeur-bestuurder Bevolkingsonderzoek Zuid-West. “Dat zette mij aan het denken.” Stefan Koomen, bestuurder Medisch Specialistische Coöperatie Kennemerland, voegt toe: “Bij intersectorale intervisie lag de focus meer op de persoon dan op de sector. De sector kan zelfs afleiden. De intervisiegroep heeft mij veel gebracht en vormde zelfs de basis van een belangrijke keuze: doorgaan in mijn functie van destijds of niet.”
-
De complexe werkelijkheid van de zorgbestuurder bestudeerd
Het onzekere voor het zekere, de titel van de oratie uit 2017 van Richard Janssen, had niet nog meer van toepassing kunnen zijn dan in deze woelige tijden van de coronapandemie. Ook de ondertitel Tweebenig besturen in de zorg die verwijst naar het op orde hebben van de bedrijfsvoering in combinatie met het anticiperen op veranderende omstandigheden, heeft niets aan actualiteit ingeboet. En dat alles onder het vergrootglas van politiek, media en het algemeen publiek. Een terugblik met hoogleraar Janssen, die vier jaar de NVZD-leerstoel Bestuur en management van instellingen in de gezondheidszorg bekleedde.
-
Heraccreditatie betekent blijven leren en ontwikkelen
Geranne Engwirda, lid raad van bestuur van het Catherina Ziekenhuis, “Het is belangrijk voor je persoonlijke ontwikkeling. En je laat aan de eigen organisatie en de omgeving zien je toetsbaar en daarmee kwetsbaar te willen opstellen.”
-
Vertrouwen komt en gaat te paard bij de overheid
Onder druk wordt alles vloeibaar. De coronapandemie dwingt medische oplossingen in de fast track, regels worden versoepeld en versimpeld. Zorginstellingen worden door omstandigheden gedwongen te
experimenteren, te ondernemen, te pionieren. Eerst ontwikkelen, daarna zien we verder. Het werken vanuit vertrouwen in plaats vanuit nauwgezette regels, wetten, protocollen en besluitvormingsprocessen verlicht de crisis en brengt innovatie. -
Geen vergezichten, maar maak de COVID-19-crisis zo behapbaar mogelijk
‘Ga het gesprek aan, haal ervaringen op, leg beleid vast’, adviseert Marco Zannoni, expert crisismanagement van Aon en deelnemer aan de beeldbelsessies met NVZD-leden. ‘Keihard evalueren is niet de beste weg om verder te komen. Betrek mensen, van medewerkers tot medezeggenschap en ketenpartners. Wees alert op de impact van COVID-19 die nog gaat komen. Maar maak het klein, overzichtelijk.
-
Wat vraagt de coronacrisis van bestuurders in de zorg?
Erasmus Centrum voor Zorgbestuur maakt de komende weken een reeks films onder de titel ‘Besturen in een bijzondere tijd, reflectie in actie’. Hierin komen zorgbestuurders en deskundigen aan het woord over de uitdagingen waar de zorg nu voor staat. Laatst bijgewerkt: 29 juli 2020,12:00u
-
'De zorgbestuurder zichtbaar en verbindend tijdens de coronacrisis'
Rutger Jan van der Gaag over bestuurders in de zorg tijdens de coronacrisis
-
'Met 50 procent van de informatie 100 procent beslissen', dat doet de zorg al jaren
Deze uitspraak van premier Rutte vonden we best wel legitiem gezien de bijzondere omstandigheden, stelt Richard Janssen op Skipr.
-
Bericht voor leden in accreditatie: button naar toolbox verhuisd
Bent u NVZD-lid en werkt u in de Toolbox accreditatie? Dan wijzen wij u graag op de nieuwe plaats van de link naar deze toolbox.